Benådet

- 32 dødsdømte danskere, der slap for henrettelse

Bogen udkom den 19. september 2014, og har foruden omtale på P1, BT, Flensborg Avis, JydskeVestkysten, Politiken og Jyllandsposen fået denne anmeldelse:

http://www.historie-online.dk/nyt/bogfeature/b20143902.htm

Bagsideteksten på bogen lyder sådan:

78 danske statsborgere blev dødsdømt i retsopgøret efter besættelsen. 46 af dem blev henrettet. 32 undgik døden, fordi de blev benådet. Det var personer, som var dømt for overlagte drab på uskyldige civile, tortur og mishandling. Var der en god forklaring på, hvem der fik lov at leve, og hvem der blev skudt? Dette er historien om de 32 personer, som blev benådet ved en kongelig resolution i årene 1947-51.

Benådningerne var stærkt kontroversielle i samtiden. Var der, når de følelsesmæssige aspekter sies fra, nogle fællestræk i de 32 sager? Eller var der tale om en vilkårlig praksis, når en af besættelsestidens massemordere den 5. februar 1960, som den sidste dømte fra retsopgøret, kunne forlade fængslet som en fri mand?

Portrætterne af de benådede landssvigere giver et intenst indblik i en meget ekstraordinær situation i dansk retshistorie. Forfatterens research tyder på, at flere end hidtil antaget af de dømte i retsopgøret rent faktisk nærede nazistiske sympatier.